Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


24. elokuuta 2010

Perttyli


"Mitä päivä Pärttylinä, sitä sää sinä syksynä"

Tänään on satanut liki koko päivän ja jos wanhoihin sanontoihin on uskomista, Pärttylin sateet kestävät yhdeksän viikkoa.  Usein kansanomaisessa vuosijaossa on ensimmäinen syyspäivä apostoli Bartolomeuksen muistopäivänä. Kyllähän syksyn merkkejä näkyy jo koko Suomessa nykypäivänäkin. "Mikä pisti Pertun päähän, teki mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi, toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupasehen."  Päivät lyhenevät; "Pärttyli ottaa pois päänalaiset" eli ei päivänokosia.

Kylvöt on pitänyt tehdä, mutta toisaalta päästään nauttimaan maan antimista. Nyt sai nauriita nyhtää syödäkseen ja tapa on siirtynyt perunaankin. Pohjois-Karjalassa on vietetty potakkajuhlaa, jolla perunan syönti aloitettiin. Kyllähän luonnon omaan tahtiin eteneminen tuo maukkaampia tuotteita. Miksi tammikuussa pitää saada uutta perunaa tai lakkiaisjuhliin kasvattaa sitä kasvihuoneturpeessa?

Lounais-Suomessa varsinkin on pellavat pitänyt saada maasta pois. "Jälkeen Pertun vedetystä pellavasta ei tule enää ihoja" samoin on humalan kävyt syytä poimia näihin aikoihin; "jonses korjaa mua Perttuna, niin  ma lähren Pohjanmaalle" tällä kuvattiin käpyjen lentävän tuulen mukana.

Aikanaan, kun metsästys oli tärkeä keino saada lihaa ruuaksi, aloitettiin metsälintujen metsästys näinä aikoina. Samoja suuntia noudatetaan vieläkin, osaksi siksi, että poikaset ovat ehtineet kasvaa isoiksi.  "Perttulista vipu vireeseen"

"Akkain kesä on Pertusta Mikkoon"

4 kommenttia:

 1. Joo, näyttää ne sateet tuleneen, ja tulkoon, saadaan sieniä, ehkä.
  Nii ja alkaa se pupun metsästys myöskin, ei kivaa, mutta niin se vain on, että 1 syyskuuta puput juoksee kovaa koiran edellä.
  Ihana tuo risuaita, olen etsiskellyt niitä, liekkö mökiltäsi kuvat, on kyllä kaunista, humalakin kukkii, ja voi hyvin, kuten ennen vanhaan mökkien seinustalla :D
  Mukavaa keskiviikkoa, lähestytään taas viikonloppua :D

  VastaaPoista
 2. entisaikana haettiin luonnosta ruokaa, nykyisin elämyksiä ja harrastusta, mutta kun kiertokulkuihin on puututtu, on sitä jatkettava. Kuvat ovat itseasiassa Juukan puukylän myllymuseolta. Tuo aitatyyppi on kaunis. Katselin, että sitä laitetaan Lappeenrannan tienparannuksen yhteydessä muutamiin paikkoihin lisää.
  Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin, sieltä se tulee...

  VastaaPoista
 3. Käyn rauhassa tutustumassa upeaan blogiisi, mutta näyttää niin hyvältä, että annan sinulle tästä ja muistakin blogeistasi tunnustuksen. Käythän noutamassa : )

  VastaaPoista
 4. Mayo, Kiitos! Kävin noutamassa, kiitos ihanasti!

  VastaaPoista