Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


6. elokuuta 2010

Perjantai



Perjantaita on myös kutsuttu; katehen päivä ja peätsintä pieksupäivä. Peätsintä tulee venäjän numerosta viisi (пять (pjät)

Jos kuu syntyy perjantaina, siitä tulee riitiö eli se on sekalaista ilmaa koko kuukausi. Perjantaina ei myöskään ollut hyvä aloittaa kovinkaan monia toimia; huono viljan kylvö- ja korjuupäivä, eikä saanut hakata kaskea, onhan se kateen päivä. Kaveet ovat pahoja henkiä.

Sen sijaan Hirvensalmella ainakin nauris piti kylvää perjantaina: "mihin aikaan päivästä se on tehtävä, saadaan tietään siten, että pihlajainen keppi katkaistaan kolmeen osaan ja heitetään järveen. Jos tyvi uppoaa, on kylvettävä aamulla, jos keskiosa kylvetään päivällä ja jos latva uppoaa, on kylvettävä illalla."

Perjantai-iltaa pidettiin viikon kalleimpana iltana ja sitä se taitaa olla varsin monelle päivätyöläiselle vieläkin. Haetaanhan viikonlopun ostot tai juhlitaan työviikon päättymistä.

Lampaiden pesu oli perjantaina kielletty


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti