Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


1. syyskuuta 2010

Syyskuu


"Millainen on ilma Äkituksen päivänä, sellaista on koko kuukausi"

Sananparsien kautta on syksyn alulle nimetty monta aloituspäivää. Mätäkuun alussakin voi olla kylmää ja perään voi tulla Pärttylin pikkukesä. Toisinaan, kuten tänä vuonna, kaunis ja liki helteinen keli jatkuu syyskuulle, muuttuen hetkessä liki pakkaskaudeksi. Toisaalta ihminen ajattelee tulevaa enemmän kuin olevaa, nytkin jo tuumimme talven tuloa. Ensimmäinen kolea päivä ja meillä on syksyn tuntu. Syksyn alkuhetki siis vaihtelee, mutta "jos pajun juuret jäätyvät syyskuussa, ne ovat marraskuussa sulat".

Linnunradasta on arvioitu talven luonnetta. Mikäli itäpää on himmeä, utuinen tulee syystalvesta leuto. Korkein kohta edustaa keskitalvea ja läntinen siten kevättalvea. "Missä tähtiä enempi, tulee lunta, missä tähtiä vähempi, tulee selkeätä."

Mutta, syksy alkaa syyskuun alusta. Tärkeitä kausitöitä ovat juuresten nostaminen ja syysykyntöjen tekeminen. Viljan pitää olla valmista; "mitä elokuu ei keitä, sitä syyskuu ei paista". Halla vie vehreät.

"Syyskuu syksyn tuo"

6 kommenttia:

 1. Syyskuu syksyn tuo, niin juuri, nautitaan metsästä ja kuvaillaan kaunista luontoa, sytytetään tuikkuja, ja pysytään lämpiminä.
  Komea sieni, pidän noitten kuvaamisesta, kovin vähän on vaan ollut, mutta riittävästi.
  Mielenkiintoista tietoa ,kivaa lukea, katsotaan miten käy :D

  VastaaPoista
 2. Tiedäks, joskus olen syksyn puolesta suruissani. Se on ihanaa aikaa, mutta sen tuloa ei halua, sillä silloin on luovuttava kesästä. Luonto on kyllä kuvauksellista syksyllä!

  VastaaPoista
 3. Olipas täällä mielenkiintoista tietoa, tulen taatusti uudelleen käymään. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Valokin värsyjä, nämä kiinnostavat minuakin! Oikein mukavata viikonloppua sinulle myös.

  VastaaPoista
 5. Minua kiinnostaisi nyt kovasti syyskuun 22. päivä. Pitäisi olla lämmintä. Osaisitko kertoa?

  Isovanhempieni viisauksia ei voittanut mikään. Siihen aikaan ihmiset todella olivat riippuvaisia omista havainnoistaan eikä katsoneet olohuoneen nurkasta ennustuksia : )

  VastaaPoista
 6. Pertun päivänä (24.8) oli lämmintä ja sateista, sitä yhdeksän viikkoa. Ja Äkituksen päivänä 1.9. oli aurinkoinen ja tuli sade kuuroja; sitä koko syyskuu, :D

  Kyllähän sitä ennen taivaalta ja allakasta nähtiin kaikki, myös kylvö- ja korjuukelit. Nyt saadaan täsmäsää kännykkään, mutta mitä sillä tiedolla teemme...

  VastaaPoista