Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


12. syyskuuta 2010

Syyspäivän tasausVielä kuusisataa vuotta sitten oli 12.syyskuuta syyspäivän tasaus. Sitä edelsi silmänkirkastusjuhla.  Vanhoissa työpajoissa mestari tarjosi kahvit ja ryypyt ja verstaaseen sytytettiin ensimmäisen kerran valot (myös syyspäiväntasauksen aikoihin). Saattoivatpa juhlat jatkua vielä muutamalla ryypillä tuon jälkeenkin. Puolet vuodesta on verstaissa tarvinnut lisävalaistusta, olihan ainakin kisällien ja oppipoikien työpäivä kaksitoistatuntinen. Lamput korjattiin pois 10.maaliskuuta eli Mikkelin päivään. Agricolan rucouskirjan kalenterissa kevätpäivän tasaus sijaitsi tuossa kohtaa.

Nykyinen syyspäiväntasaus on hiukan myöhemmin. Jos tuolloin esiintyy revontulia, ne ennustavat pakkasia.

"Aleksanterin päivä on perunan nostopäivä" 


7 kommenttia:

 1. Tuosta silmänkirkastusjuhlasta tulisi ihan käypä riitti nykypäiväänkin, jos nyt ei ihan päreeseen tuikkaisi valkeeta, vaan vaikka kynttilään sen ympärille voisi sitten kehitellä muuta asiaankuuluvaa, kahvia ja ryyppikin siinä voisi mennä:)

  VastaaPoista
 2. Vlorun valakiat; jotenkin tuohon on helppo yhtyä.
  Tämä on sitä ihana twinkle, twinkle -aikaa :)

  VastaaPoista
 3. Täältähän mielenkiintoinen blogi löytyi!

  VastaaPoista
 4. Moi Manna!
  Nyt vasta eksyin näitä Sinun perinneaarteitasi ihastelemaan. Sukulaissieluja ollaan:) Iäkäs isoäitini oli oikein kävelevä sananlaskuarkisto ja olen yrittänyt viljellä hänenen sanontojaan aina sopivan paikan tullen.
  Odotan jo innolla, mitä sanottavaa Sinulla on kekristä.
  Hyvää pyhäinmiestenpäivää!
  terv:Leena

  VastaaPoista
 5. Marjaisa; tarkoitus on jatkaa vuoden vaihteen jälkeen..

  Hei Leena ja kiitos, kiva, että piipahdit. Syksy on töissä aina niiiin kiire ja muutoinkin tulen saamattomaksi loppuvuodesta. Paljon olen tähän materiaalia taas kerännyt.
  Me vietämme aina kekrijuhlia miehen kanssa, katsotaan...
  Uusi vuosi ja vanhat kujeet...

  VastaaPoista
 6. Magnific shots!!! salut!!!

  Frank, Barcelona

  http://balapertotarreu.blogspot.com

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia hienosta Blogistasi. Jotakin sydämessä aina värähtää, kun kuulee sanat vanha.. ja perinne.
  Ja se rautainen vene blogin tunnuksessa... se siinä lepää, kuin valmiina lähtöön, metallisen taoksen päällä. Ja mallihan voisi olla vaikka kypärän yläosasta. Ja kulkekoot blogisi, kuin vene maailmalla.

  VastaaPoista