Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


4. syyskuuta 2010

Lauantai


"Joka on laiska lauantaina, se on musta sunnuntaina."

Viikonpäivien nimistä lauantai on toiseksi vanhin. Nimenä se on yhteispohjoismainen ja samamerkityksellinen; pesupäivä. Muinaisnorjan laugardagr (laug, kylpy, pesuvesi) samoin Islannista Viroon sekä Vatjaan ja siis meidän perinteinen saunapäivämme. Lauantai oli roomalaisilla Saturnuksen päivä (dies Saturni). Englannin Saturday tulee myös tästä.

Lauantai on ennen pyhää eli ikivanhan tabupäivän aatto. Koska tabupäivänä, eli pyhänä, oli peseytyminen ja pesukartulla paukuttelu vaarallista, se tehtiin edeltävänä päivänä. Täten lauantaista tuli pesupäivä. Lauantaina ei koskaan aloitettu kyntöä, sillä jos sen teki, kohta ojensi koipensa hevonen, jolla silloin kynti.

"Lammas sanoo hoitajalleen: laske lauantaina, susi syöpi sunnuntaina, mato pistää maanantaina, älä lukitse tiistaina, älä keritse keskiviikkona, älä keritse tyynyäni, äläkä kultakruunuani, jalkoja alta polvieni."

3 kommenttia:

 1. Hauskaa tietoa, ja mukavia kuvia seurana.
  Kyllhän se lauantai onkin ollut ennen vanhaan sauna ja pesupäivä, kun aattelee.
  Hyvä sananparsi lopuksi :D

  VastaaPoista
 2. Yllättävän moni nimi ja nimitys juontaa jostakin! Noilla maatalouskoneilla oli lauantaita pidempi vapaa menossa ;)

  VastaaPoista
 3. Sunnuntai on

  - Keisari Konstantinus Suuren määräyksestä yleinen lepopäivä alkaen vuodesta 321 jKr. Ei sisälly Jumalan lakiin vaan on ihmisten käsky ja muutos Jumalan lakiin.
  - Auringonjumalan päivä, "sunday", Die Solis.
  - On siirretty kristittyjen uskovaisten lepopäivä pakanoiden lepopäiväksi, auringon jumalan päiväksi.
  - Kristityt valikoivat sunnuntain lepopäiväksi ja Herran pyhäpäiväksi väärän opetuksen vuoksi: he valikoivat päiviä Herran tähden, mikä on hyvä Jumalan silmissä. Huonoa on vain se, että he valikoivat väärän päivän, kun eivät tiedä oikeaa opetusta.
  - Kristityt pitävät kokouksiaan sunnuntaisin, kun luulevat sen olevan alkukristillinen tapa.
  - Sunnuntain pyhittävät kristityt eivät yleensä aseta sunnuntain pyhittämistä pelastuksen ehdoksi.
  - Monet sunnuntaita pyhittävät kristityt luulevat sapatin käskyn olevan kumottu.
  - Sunnuntain sanotaan olevan Jeesuksen Kristuksen ylösnousemisen muiostopäivä, minkä tähden se valittiin lepopäiväksi ja pyhitettiin. Tätä ei opeteta Raamatussa ja historia osoittaa sen valheeksi. Apostolit eivät pyhittäneet sunnuntaita vaan kokoontuivat pääsääntöisesti lauantaisin eli sapattina ja tarvittaessa vaikka joka päivä yhteiseen sanan kuuloon, rukoukseen ja leivän murtoon.
  http://www.kolumbus.fi/~w462389/sapatti.shtml

  VastaaPoista